Meisjes bij hek

Nanny Fiona vertelt 

Het werken als Nanny vind ik ontzettend leuk om te doen. Je krijgt een bijzondere band met de kinderen. Het voelt alsof ik een soort tante van hen ben. Ik leef mee met de bijzondere momenten binnen het gezin, zoals verjaardagen en feestdagen. Ik kan genieten van de ontwikkeling, die de kinderen doormaken. Ik stuur de ouders regelmatig een foto of een filmpje van een bijzonder of grappig moment.

Ik werk bij 2 gezinnen in huis. Dat is natuurlijk anders dan wanneer je in de kinderopvang werkt. Ik heb gemerkt dat het snel went. Het is anders dat je de kinderen in hun eigen bedje te slapen legt, dan in een bedje van de kinderopvang. Het is hun eigen omgeving. Het is persoonlijker. Ik werk sinds 4 jaar als Nanny via het Nannybureau. Hiervoor heb ik een aantal jaren in de kinderopvang gewerkt. Doordat ik ging verhuizen naar Apeldoorn, moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om als Nanny, als gastouder bij een gezin thuis te gaan werken. En ik vertel jullie graag meer over mijn werk.

Nanny Fiona blog twee kinderen dieren

Het ene gezin telt 4 kinderen. Sebas (8), Filip (6), Fenne (3) en Sanne (3). Ik werk hier 2 dagen per week. Als ik om 7.30u bij het gezin binnenkom, word ik enthousiast begroet. Ik help gelijk met het ontbijt. Ik maak de tassen klaar voor de jongens, vul broodtrommels, help ze met aankleden, maak de haren netjes, vlecht de haren van de meiden. Ondertussen vertrekken de ouders naar hun werk. Samen met Fenne en Sanne breng ik de jongens naar school. Als we weer thuiskomen, ruim ik eerst de keuken op. Daarna ga ik even met de meisjes spelen, bijvoorbeeld met het poppenhuis. Rond 9.30u krijgen Fenne en Sanne wat fruit en wat drinken aan de tafel. Ik lees een boekje voor en we zingen liedjes samen. Daarna ga ik een uurtje met hen naar buiten; naar een speeltuin, met de bakfiets op pad, een rondje wandelen of lekker in de tuin spelen. Rond 12u gaan we aan tafel om een broodje te eten. Als de meiden op bed liggen, ga ik in huis wat doen voor de ouders. Meestal vouw ik een wasje op, stofzuig ik beneden, ruim ik wat op. Ik zorg dat het avond eten panklaar is. De ouders hoeven alleen de gaspitten aan te zetten.

Als de meiden wakker worden, ga ik meestal nog even knutselen of kleien en dan is het alweer tijd om de jongens uit school te halen. Op het schoolplein worden speelafspraakjes gemaakt. Dat vind ik alleen maar gezellig. De ene keer komt er een vriendje mee en een ander keer gaan ze bij een vriendje spelen. Thuisgekomen drinken we met elkaar aan tafel en eten we een koekje. Fiona vindt het belangrijk om dit rustmoment met de kinderen in te bouwen. Sebas en Filip kunnen even vertellen hoe het op school is geweest. Daarna vliegt de middag voorbij. Ze gaan spelen binnen of buiten. Er komt ook weleens een buurmeisje meespelen. Voor je het weet, is het 17u en komen de ouders thuis. Ik vertel hen hoe de dag is verlopen. Meestal schrijf ik de belangrijkste dingen in het schriftje. Ook via de app hebben we contact met elkaar. Als ik aan het eind van de middag naar huis ga, mag ik soms niet eens weggaan. Ik geef de meiden een knuffel en de jongens een high five. En dan zit mijn werkdag erop.

Een van de voordelen van het werken als Nanny vind ik, dat je zelf je dag kunt indelen. Als de kinderen geen zin hebben in een knutselwerkje, dan sla je dat een keer over. Als ze heerlijk aan het buitenspelen zijn, dan komt het fruit eten een keer een half uurtje later. Je kunt veel meer inspelen op de behoefte van de kinderen.

Door de observatielijsten er iedere 5 maanden bij te pakken, kan ik de ontwikkeling van de kinderen in de gaten houden. Ik kan de activiteiten die ik de kinderen aanbied, afstemmen op hun ontwikkeling.

Ik vind het belangrijk om met de ouders op één lijn te zitten wat betreft de regels in huis. Een aantal van mijn regels zijn: ‘doei zeggen’ als ik wegga of als de ouders weggaan, elkaar geen pijn doen en samen opruimen.

Er is zoveel te vertellen. Geen dag is hetzelfde. Ik hoop dat ik jullie een beeld heb kunnen geven van hoe het werken als Nanny er in de praktijk uitziet.